Tuesday, 18 March 2025

AWAN BIRU

Tteokbokki (떡볶이; juga diketahui sebagai teokbokki, ddeokbokki, topokki, dan dukboki)[1][2] ialah makanan snek Korea yang popular daripada kek beras yang lembut, kek ikan dan sos cili merah yang manis.[3] Makanan ini amat mudah didapati daripada gerai tepian jalan atau pojangmacha. Asalnya ia dikenali sebagai tteok jjim (떡찜) dan merupakan hidangan hirisan kek beras, daging, telur dan perisa.


  • Haemul tteokbokki(해물 떡볶이tteokbokki makanan laut)
  • Gungjung tteokbokki (궁중 떡볶이kek beras diraja), juga dikenali sebagai Ganjang tteokbokki(간장 떡볶이) disebabkan penggunaan kicap.
  • Tteokbokki keju(치즈 떡볶이)
  • Tteok kkochi(떡꼬치), tteokbokki cucuk.

   

                                                                           TTEOKBOKKI SPICY

Bahan tteokbokki[sunting | sunting sumber]
Bahan biasa bagi tteokbokki kek beras rebus ("tteok"), Surimi ("eomuk"), daun bawang, sos soya cili ("gochujang"), bawang, bawang putih, garam, gula dan pelbagai jenis perasa bergantrung kepada cita rasa. Bahan lain termasuklah telur rebus, mandu goreng, sosej, ramyeon (versi Korea bagi ramen), dan pelbagai makanan laut dan sayuran goreng (yang dikenali sebagai “twigim” dalam bahasa Korea).


Jenis tteokbokki yang berlainan



1.Rose tteokbokki

  


2.Spicy honey tteokbokki




No comments:

Post a Comment

AWAN BIRU

Tteokbokki (떡볶이; juga diketahui sebagai teokbokki, ddeokbokki, topokki, dan dukboki)[1][2] ialah makanan snek Korea yang popular daripada ke...